Solidariteit met het dagblad Evrensel!

De officiele Pers Advertentie Instelling (BIK) van Turkije heeft besloten om te stoppen met openbare advertenties aan het dagblad Evrensel. Sinds 2019 waren de openbare advertenties aan het dagblad Evrensel door BIK opgeschort. Onlangs heeft BIK besloten om de advertenties volledig te schrappen. Wij veroordelen deze volledig politieke en onwettige houding van BİK, die een beleid voert om Evrensel economisch te verstikken en de oppositie het recht op voortbetsaan te ontzeggen. Wij roepen u op om solidair te zijn met Evrensel, één van de weinige oppositionele kranten van Turkije.

De redenering van BIK is bevooroordeeld!

Als officiële instelling moet BİK  financiële steun verlenen aan media-instellingen door op een onafhankelijke en gelijkwaardige manier publieke advertenties uit te geven. De advertenties aan de krant Evrensel waren voor het onderzoek voor drie jaar opgeschort en de beslissing werd op 22 augustus afgerond. De reden is dat ‘de lezers van Evrensel de krant bij de dealers kopen en deze naar abonnees te brengen om de oplage kunstmatig te verhogen.

Hoewel regeringsgezinde kranten gratis worden verspreid onder alle huizen, zelfs voor de deur, is deze regel niet op hen van toepassing. In 2020 werd 78 procent van de publieke advertenties aan de regeringsgezinde kranten gegeven, terwijl 98 procent van de beslissingen om de advertenties te stoppen werd omgezet in een drukmiddel tegen de oppositionele pers.

Het besluit van BİK is gericht op de economische ineenstorting van Evrensel, dat zijn macht niet ontleent aan de rijken en hun regering, de AKP / MHP, maar aan de werkende mensen, en om een oppositiemedia-orgaan het zwijgen op te leggen dat de stem van waarheid en arbeid wil zijn. Het is een onwettige en ‘bevooroordeelde’ beslissing om de stem van Evrensel, die al 27 jaar publiceert en al sinds de eerste dag worstelt met de druk, het verbod, de boetes en gevangenisstraffen die aan zijn auteurs zijn gegeven, het zwijgen op te leggen.

De houding ten opzichte van het dagblad Evrensel is een aanval op het recht van vrije nieuwsgaring!

Het schrappen van publieke advertenties aan Evrensel maakt deel uit van het antidemocratische, fascistische beleid van het éénmansregime in het land om de ademruimtes van het volk van dag tot dag verder te vernietigen. Het is om de oppositiestemmen in Turkije in de aanloop naar de verkiezingen het zwijgen op te leggen. Het is een aanval op het toch al beperkte persvrijheid, vrijheid van organisatie, het recht op informatie, de strijd van de jongeren aan de universiteit, de vrouwen die strijden voor de ‘Conventie van Istanbul’, het Koerdische volk en Alevieten die gelijk en broederlijk willen leven. Het is een ingreep om iedereen die niet eens is met de gang van zaken in Turkije het zwijgen op te leggen. 

Neem een e-aboneement op Evrensel en protesteer bij BIK!

Wij zijn solidair met degenen die vechten voor het terugdraaien van de beslissing en eisen we dat BİK onmiddellijk afziet van zijn beslissing om de advertenties te schrappen. Protesteer daarom bij BIK. Voor het voortbestaan van Evrensel wordt e-abonnee. Het is nu tijd van solidariteit!

Evrensel:  https://www.evrensel.net/daily/

BIK: https://bik.gov.tr/  e-mail: iletisim@bik.gov.tr